Шистовият бизнес в САЩ е пред дилема да добива или да хеджира

Американските компании са пред дилема да увеличат ли добива или да замразят инвестициите в находищата на шистов газ въпреки високите цени на петрола, пише Ройтерс.

Неяснотите около действията на ОПЕК+ могат да

донесат много печалби за шистовите компании в САЩ, но според източници на агенцията сред водещи производители, бизнесът няма да се възползва от волатилността на пазарите.

Секторът като цяло се активизира, когато цените на петрола на пазарите се повишат. В последните дни цената на суровината премина 70 долара за барел и достига най-високите си нива за последните три години. Очакванията са ръстът да продължи, след като ОПЕК и неговите партньори не можаха да се разберат за добива на петрол през следващите месеци.

Но повечето компании, добиващи шистов газ, са решили да хеджират риска, в случай че цените отново тръгнат надолу. Това обаче може да коства нереализирани приходи. Оценки на Wood Mackenzie сочат, че 53 компании, добиващи шистов газ, вече отчитат загуба от 3,2 млрд. долара за първото тримесечие от хеджиране на риска.

Голяма част от операторите са взели решение да не добиват шистов газ, когато цената на петрола се движеше около 50 долара за барел. Всички компании са съкратили плановете си за добив, но пък в малък обем спрямо 2020 година. Според Wood Mackenzie много от тях вече са зачеркнали 2021 година и готвят плановете си за 2022 година.

Малко са компаниите, които са склонни да рискуват. „Когато всяка банка прогнозира цена на петрола от 90-100 долара на барел, не е време за хеджиране на риска“, коментира представител на бизнеса, пожелал анонимност.

Секторът е внимателен в още една посока – желанието е да държат добивите ограничени, за да не се намалят цените на пазара.

Шистовите компании са поставени под натиск и от своите акционери – те са инвестирали пари в бизнеса и искат сега да реализират печалба на фона на високите цени на петрола, посочва още Ройтерс.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Божидарка Чобалигова