Емануил Йорданов: ИТН изведнъж станаха дом за нежни души

“Потресаващо”. Така определи сутрешното интервю на кандидата за вицепремиер на “Има такъв народ” Петър Илиев бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов. В ефира на bTV той с ирония посочи, че изведнъж формацията е станала “дом за нежни души”, които излизат извън релси в мига, в който чуят една лоша дума по свой адрес.

Причината за ироничния коментар на Емануил Йорданов са думите на Тошко Йорданов от ИТН, който преди него в същия телевизионен ефир обясни поведението на Петър Илиев тази сутрин с обидата и горчивината, нанесени му от публикациите по негов адрес.

 

“Поведението му, начинът на говор, проявата на агресия към ваш колега, който винаги е бил коректен към събеседниците си и не заслужава подобно отношение…”, смята още бившият вътрешен министър.

 

Той посочи, че образованието на кандидата за силовото министерство е подходящо за поста, който би следвало да заеме Петър Илиев, ако предложението на ИТН за кабинет бъде прието в зала.

 

“В европейските държави една голяма част от министрите на вътрешните работи са юристи и това е лесно обяснимо, защото в проблематиката, която възниква в МВР, човек трябва да е съвсем наясно със законите, за да може да реагира адекватно. Не е хубаво да разчита единствено на служителите. Образованието е подходящо, въпреки  не съм чувал колегата да се е занимавал с наказателно право, което малко разклаща нещата в тази насока“, посочи още Йорданов.

 

Във връзка с обвиненията към Петър Илиев за плагиатство, Емануил Йорданов каза, че ако един човек се позовава на давност, това създава впечатление, че той осъзнава вината си.

 

“Другото нещо, което ми направи впечатление – Илиев цитира Бойко Борисов без да каже, че го цитира – за тричането на кандидатите от страна на журналистите. Същият израз чух от Бойко Борисов преди няколко дни. Той може да го е чул от друго място, да не е съвсем негов. Когато те обвиняват в плагиатство, ти трябва да си много внимателен“, коментира още бившият вътрешен министър.

 

Йорданов изрази учудване как кандидатите на ИТН се явяват в медии толкова неподготвени.

 

“Едно медийно участие говори много за характера на човека, за възпитанието му, за това какво може да се очаква от него. Вътрешният министър има едно много тежко ежедневие, всеки ден ще се изправя пред някакви сериозни проблеми, ще бъде атакуван от всички страни, няма кой да го пази. И какво – заставаме с наранената, крехка душевност и започваме да крещим на журналистите защо са жълта медия или кафява“.