Карлос Гон разказва как е избягал от Япония в сандък

В ексклузивно интервю за Би Би Си бившият шеф на алианса Renault-Nissan-Mitsubishi Карлос Гон разказва как се е маскирал, за да върви незабелязано по улиците на Токио, защо е избрал голям сандък за музикално оборудване, за да избяга от Япония и за вълнението, което е усетил, когато най-накрая е кацнал в родния Ливан. Интервюто Carlos Ghosn: The Last Flight ще бъде излъчено днес по Би Би Си 4.

В 22:30 ч. през една студена декемврийска нощ на 2019 г. бившият шеф на световната автомобилна индустрия е свит в сандък на борда на самолет в очакване да избяга от Япония. „Самолетът трябваше да излети в 23:00 ч.“, спомня си Гон. „30-те минути в сандъка за музикално оборудване в самолета до излитането му, може би бяха най-дългото чакане, което съм преживял в живота си“, казва милионерът.

„Голяма тръпка е, че накрая мога да разкажа историята си“, споделя той пред Би Би Си.

Най-известният мениджър в автомобилната индустрия – Карлос Гон, бе арестуван през 2018 г. в Токио по подозрения в укриване на доходи и финансови машинации. Това се превърна в най-големия скандал в света на автомобилите и  повлия сериозно на някои от най-големите производители в света. По това време Карлос Гон бе начело на алианса Renault-Nissan-Mitsubishi, който освен това притежава руската компания „АвтоВАЗ“ и румънската Dacia. Заплатата му бе една от най-големите в бранша – 17 млн. долара на година. Обвиненията срещу Гон са, че умишлено е намалявал данните за възнагражденията, които получава от трите фирми в алианса.