Home / Фреш нюз / 11 хил. учители и персонал напускат системата на българското образование тази година

11 хил. учители и персонал напускат системата на българското образование тази година

11 000 души ще излязат от системата на образованието в България. По-голямата част – 8100 души – са педагози, останалите 2900 са персонал, става ясно от проекта на национална програма „Оптимизиране на вътрешната структура на персонала“ на Министерството на образованието и науката.

Повечето ще освободят позициите си поради пенсиониране, други – заради закриване или преструктуриране на учебното заведение.

За обезщетения на всички напускащи им са заложени общо 36 577 400 лв. На педагогически специалист се полагат до 10 брутни работни заплати, а на непедагогическия персонал – до 8 брутни работни заплати. Ограничението не важи за директори на институции.

Не се финансират или се възстановяват получените обезщетения, ако след прекратяването на трудовите отношения човекът бъде нает от същия работодател в срок до 5 ноември 2019 г., се уточнява в програмата. Възстановените средства се използват също за обезщетения до края на 2020 г.

Програмата обхваща всички държавни и общински детски градини и училища, центрове за подкрепа на личностното развитие, регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование, Националния дворец на децата и Логопедичния център – София.

При реализацията на програмата се осъществява мониторинг от регионалните управления на образованието.

Check Also

За или против Парижкото споразумение, което съдържа план за действие за ограничаване на глобалното затопляне далеч под 2°C ?

Целта на поредицата „За или Против решенията на ЕП“ е да запознае читателите с важните …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.