Home / Водещи / Ще има ли пак телешки пържолки или се полага само телешки възторг от разкриването на убийството в Русе ?

Ще има ли пак телешки пържолки или се полага само телешки възторг от разкриването на убийството в Русе ?

Разкриха името на Северин Надеждов Красимиров, арестуван в Германия по искане на българските власти по обвинение, че е убиецът на журналистката Виктория Маринова от Русе. Лично Борисов държеше да застане пред камерите при съобщаването на този успех. С това за пореден доказа, че отговаря за успехите, но се крие, когато се чувства в слаБа позиция и може да понесе някакви негативи, обяснявайки това свое поведение като “нарочно” защото така било по-добре за разследването. 

Ако е “нарочно”, това самопризнание ли е? Защото да си налагаш мълчание, за да не кажеш нещо, което не не бива да казваш, означава, че не си в състояние да си държиш езика зад зъбите дори по трагичен повод. 

Верен на себе си да извлича полза и от най-мрачната ситуация премиерът Борисов използва събитието днес за контраатака срещу своите врагове, мними и въображаеми. На извънреден брифинг в Министерския съвет, какъвто не е свиквал по актуално възникнал повод  от 10 октомври 2016 г. , когато беше раздразнен от направеното в София предложение на румънския президент Йоханис Клаус за общ флот между черноморските страни от НАТО, Борисов държа характерна за него нападателна реч. Акцент в нея не е съболезнованието към близките на убитата, а размахването на пръст към виновните за неудобството, което са му причинили докато е работел неуморно за разкриването на престъплението. 

Сред враговете, посочени от Борисов, освен обичайните “ в синьо и червено” , този път Борисов извади специално пред скоби и …Европейската народната партия. От неговото партийно семейство в Брюксел го заливали със съобщения, изискващи разкриване на престъплението и той щял да си поговори сериозно с ЕНП тепърва.

Не е необичайно, че премиерът се опитва и сега да дирижира всичко в своя полза. Внушаваше на медиите да не пресират разследващите, сякаш някой от тях е пресиран с убийство на член на гилдията, а не разнебитената журналистическа професия понесе жертва. След развръзката с оповестяването на убиеца, макар и все още това да не означава категорично отхвърляне на версия за убийството във връзка с работата на журналистката ( както заяви и самият Цацаров  на днешния брифинг), министър-председателят дава нови указания – този път да бъдат заклеймени всички, кито са си позволили да не отхвърлят тази версия. Те били “очернили най-брутално” България.

За чуждите медии, които – без изключение, от Би Би Си, през Франс прес до “Франкфуртер алгемайне цайтунг” и “Гардиън”- направиха тази връзка, премиерът се въздържа от подобни обвинения. Но покрай тоягата, размахана срещу дръзналите да припомнят деградацията на медийната свобода, обиграният ласкател показа и моркова си на т.н. четвърта власт, повишавайки я в първа по значение. Бащинския я смъмри друг път да се държи отговорно защото не била четвърта, а първа власт. Което е перфидна подигравка с с медийните държанки на властта, придружено с властническо любовно пошляпване.  

Вероятно трябва да сме благодарни, че при похвалите към онези, които са си свършили работата при разследването, не се изгаври, както на 12 януари 2012 г., когато след близо три месечно издирване в Плевен беше открит трупа на младата Мирослава. Радостният Борисов не се сдържа да упражни чувството си за хумор и предложи на своя вътрешен министър Цветанов пред медиите следното:

„Три-четири телешки пържолки да прати на кучето освен да награди водача. Кучето свърши много работа. Заслужава и то, като разбира се и всички, наградаhttps://www.dnes.bg/obshtestvo/2012/01/12/borisov-kym-cvetanov-pyrjoli-za-kucheto-otkrilo-miroslava.148624

А колкото до това дали в България убиват журналисти или “просто” хора, цяло чудо е, че журналистите, нападани с хладно оръжие и пребивани с железа, както Огнян Стефанов или Асен Йорданов, са живи. “Чудесата” обаче затова са чудеса – те са изключение от правилото. http://e-vestnik.bg/10156/layptsigski-protses-sreshtu-degradatsiyata-na-mediynata-svoboda-v-balgariya/

Ако Борисов наистина е толкова загрижен за живота и здравето на българските журналисти и декларира, че за едно намигване към журналист би уволнявал свои подчинени, нека отговори на въпроса защо някои журналисти, като авторът на тези редове, са обект на системни, но безнаказани заплахи с убийство, квалифицирани от прокуратурата като законна употреба на правото на свободно слово от страна на заканващите се кандидат убийци. 

Щом ще си “разкриваме” някои неща, да кажа, че има приключило разследване на ГДБОП във връзка с отправената в интернет в специално направената фейсбук група в края на миналата година заплаха за убийството на “русофоби”, като моя милост. Внесох сигнал в полицията, както са направили и други заплашени с убийство чрез този призив, доколкото знам.

 

 

Check Also

Преференцията на столетницата е да не дразни по руската тема упоения Бистришки тигър

Не се заблуждавайте от лютите среднощни препирни между привидно два враждуващи лагера в парламента. Последователен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.