Home / Uncategorized / Шефът на ‘Млечни продукти Тракия’ за доставките на мляко: Проблемът е, че печалбата не отива при търговеца

Шефът на ‘Млечни продукти Тракия’ за доставките на мляко: Проблемът е, че печалбата не отива при търговеца

След разследване на OFFNews за избора на доставчици на млечни продукти в учебните заведения, шефът на млекопреработвателното дружество „Млечни продукти Тракия“ Владислав Михайлов отрече фирмата да е спечелила повече обекти за сметка на дребните и средни търговци.

Миналата година заявители по схемата бяха търговци, но млечните продукти, които бяха доставяни във всички училища в България, бяха основно от тези три предприятия – „Млечни продукти Тракия“, ЕТ „Зоров 91“ и „ЧЕХ – Йосиф Новосад“, категоричен е Михайлов.

Според него проблемът, който се е разразил, е защото печалбата от доставките по училищата и градините отива при производителя, а не при търговеца.

Ние произвеждаме млечните продукти и носим цялата отговорност за качеството и безопасността им. Работата на търговеца е единствено да спази веригата от момента, в който получава продуктите в неговия склад, до доставянето им в учебното заведение, заяви той пред OFFNews.

Михайлов посочи, че според Европейския регламент за производство на млечни продукти и хранителна безопасност, производителят трябва да гарантира безопасността на млякото, което децата консумират.

„Не е редно търговецът да застава отпред и ние да зависим от него“, каза той.

Владислав Михайлов категорично отрече да е съветник на министъра на земеделието Румен Порожанов.

„Аз съм член на Консултативния съвет по животновъдство към министъра на земеделието. В него участват представители на нестопански организации – повече от 50 души. Предназначение на този орган е да се чува мнението на животновъдите и млекопреработвателите. Съветниците на Порожанов са с трудов договор и са служители на Министерството на земеделието“, заяви той.

На въпроса защо фирмата „Млечни продукти Тракия“ не е вписана, че притежава патенти за стандарта БДС в регистъра на географските означения, Михайлов отговори, че дружеството притежава необходимите сертификати:

Не мога да твърдя, че грешката е в Патентното ведомство, може вие да сте сгрешили със справката, заяви той.

Както OFFNews разкри в поредица от разследвания, промените в Наредбата за условията и реда за прилагане на схемите за предоставяне на плодове и млечни продукти в учебните заведения – „Училищен плод“ и „Училищно мляко“, повишиха драстично печалбата на няколко големи млекопреработвателни фирми.

„Млечни продукти Тракия“ увеличава доставките си в сравнение с предходната година с 378% – от 125 учебни заведения на 922. ЕТ „Зоров 91“ ще снабдява с мляко 385 обекта, което е с 494% повече. Първенец обаче е мандрата „ЧЕХ“, която отбелязва 9660% ръст в броя на училищата и детските градини, които ще зарежда с млечни продукти – от 5 на 483 учебни заведения.

Появиха се също съмнения, че някои от мандрите злоупотребяват със стандарта БДС. Справка на OFFNews в регистъра на географските означения показа, че „Млечни продукти Тракия“ нямат БДС патент на нито един продукт, включен в схемата „Училищно мляко“ – кисело мляко, бяло саламурено сирене и кашкавал.

Според регистъра пък фирмата ЕТ „Зоров 91“ не произвежда кашкавал по БДС.

Check Also

Австрийска компания предлага соларно парно на Топлофикация София

Австрийската компания SOLID и българският й партньор – Институт за нулевоенергийни сгради (ИНЕС) внесоха предложение …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *