Home / Uncategorized / Черна гора проявява интерес да участва в АЕЦ ‘Белене’ с миноритарен дял

Черна гора проявява интерес да участва в АЕЦ ‘Белене’ с миноритарен дял

Черна гора проявява интерес към участие в проекта за АЕЦ „Белене“ с миноритарен дял, е заявил посланикът на страната Снежана Радович на среща с министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Разговорът е бил в продължение на проведените през месец септември разговори между министър-председателя Бойко Борисов и колегата му Душко Маркович.

Енергийният министър е информирала посланик Радович за приетия на вчерашното заседание на Министерския съвет доклад, свързан с процедурата за избор на инвеститор за реализацията на проекта АЕЦ „Белене“. По думите на Петкова изготвеният документ за избор на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ „Белене“ съдържа и възможност за включването с миноритарно участие на големи индустриални и други консуматори на електрическа енергия от България и съседни страни. Това би могло да се реализира чрез тяхно включване в капитала на проектната компания или чрез договори за изкупуване на електрическа енергия. 

Петкова и Радович се обединиха около създаването на съвместна работна група, която да разгледа възможността за износ на електроенергия, съобщава Министерството на енергетиката.

Check Also

Обжалват сделката между Societe Generale и ДСК и пред Европейската комисия

Близо месец, след като обжалва сливането на Сосиете Женерал Експресбанк и ДСК пред Европейската централна банка, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *