Home / Uncategorized / Черна гора проявява интерес да участва в АЕЦ ‘Белене’ с миноритарен дял

Черна гора проявява интерес да участва в АЕЦ ‘Белене’ с миноритарен дял

Черна гора проявява интерес към участие в проекта за АЕЦ „Белене“ с миноритарен дял, е заявил посланикът на страната Снежана Радович на среща с министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Разговорът е бил в продължение на проведените през месец септември разговори между министър-председателя Бойко Борисов и колегата му Душко Маркович.

Енергийният министър е информирала посланик Радович за приетия на вчерашното заседание на Министерския съвет доклад, свързан с процедурата за избор на инвеститор за реализацията на проекта АЕЦ „Белене“. По думите на Петкова изготвеният документ за избор на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ „Белене“ съдържа и възможност за включването с миноритарно участие на големи индустриални и други консуматори на електрическа енергия от България и съседни страни. Това би могло да се реализира чрез тяхно включване в капитала на проектната компания или чрез договори за изкупуване на електрическа енергия. 

Петкова и Радович се обединиха около създаването на съвместна работна група, която да разгледа възможността за износ на електроенергия, съобщава Министерството на енергетиката.

Check Also

Още две седмици за фирмите да започнат смяна на касовите апарати

Всяка регистрирана по ДДС фирма има 2 седмици, в които да започне смяната на софтуера …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.