Home / Спектър / Убийство при домашно насилие ще се наказва и с доживотен затвор, реши правната комисия

Убийство при домашно насилие ще се наказва и с доживотен затвор, реши правната комисия

За убийство в условия на домашно насилие ще се налага наказание от 15 години лишаване от свобода до доживотен затвор, реши правната комисия в парламента, която прие на второ четене промените в Наказателния кодекс.

За упражнена принуда, съпроводена с домашно насилие, ще се наказва със затвор от 3 до 10 години.

Една година затвор или пробация е наказанието за следене на бивш или настоящ интимен партньор. Ако следенето е в условия на домашно насилие, наказанието се увеличава до 5 години. 

Важна промяна, която приеха депутатите, е и дефиницията на „домашно насилие“. То се определя в закона като престъпление, което е предшествано от системно упражняване на физическо, сексуално или психическо насилие, поставяне в икономическа зависимост, принудително ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права.

Насилствените бракове пък ще се наказват с 1 до 6 г. затвор.

Депутатите взеха решение и за увеличаване на глобите за родители, които отказват свиждане с детето след развод, ако има влязло в сила съдебно решение – от 300 на 5000 лева, като при рецидив санкцията може да се увеличи до 10 000 лева. 

Проектът беше внесен от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и група депутати. Приемането на тези промени трябва да компенсира отхвърлянето на Истанбулската конвенция.

Check Also

Над половината психиатрии у нас са в критично състояние

Половината от психиатричните болници са в критично състояние. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев след …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.