Home / Водещи / Така Европа ще реши проблема с миграцията

Така Европа ще реши проблема с миграцията

Коментар на Клаус-Дитер Франкенбергер от ФАЦ:

Вече три години е така и нещата няма да се променят скоро: проблемът с миграцията към Европа застрашава спойката на ЕС в самата му сърцевина.

Размяната на реплики, в която от едната страна участваха унгарският премиер и италианският министър на вътрешните работи, а от другата – френският президент, е тъжна илюстрация на същото. Първите двама искат да залостят вратите на Европа и да държат надалеч нелегалните пришълци и бежанците. Макрон пък смята себе си за последен бастион срещу националистите и проповедниците на омразата, сред които той не без основание брои също така Орбан и Салвини.

Всъщност темата „миграция“ изисква голяма сериозност и чувство за отговорност. Онези, които се държат така, сякаш Европа може да приеме всички желаещи от Африка или откъдето и да било другаде, си играят с огъня. В нашите общества и без това вече всичко ври и кипи. Но и онези, които мислят само как да залостят вратите и да опазят външните граници, все още не са схванали проблема в цялото му измерение.

Ключът към успеха, който ще доведе до успокояване на ситуацията и на духовете, се крие в следното: уредена миграция, която обаче да се държи в граници, и честно разпределяне на бремето.

Check Also

Парламентът закрива министерството за българското европредседателство

В проектопрограмата на Народното събрание за тази седмица е предвидено закриване на министерството за българското европредседателство. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *