Home / Крими / Съдът ще разпитва лекарката, взела кръвна проба за алкохол от шефа на БНТ

Съдът ще разпитва лекарката, взела кръвна проба за алкохол от шефа на БНТ

ой е подсъдим за шофиране след употреба на алкохол и на първа инстанция Софийският районен съд вече го осъди на година и три месеца затвор условно и глоба от 600 лева

Софийският градски съд (СГС) не успя да приключи и днес делото срещу генералния директор на БНТ Константин Каменаров, съобщи lex.bg. Той е подсъдим за шофиране след употреба на алкохол и на първа инстанция Софийският районен съд вече го осъди на година и три месеца затвор условно и глоба от 600 лева.

Каменаров обжалва присъдата пред СГС, но стана причина за забавянето на делото с близо година, тъй като не се явяваше, като изтъкваше служебни ангажименти или здравословни проблеми. В края на миналата година съдът го глоби с 1000 лева за поредно отсъствие и днес Каменаров за пръв път се яви в съдебната зала.

Очакваше се делото да приключи в днешното заседание, но Каменаров обясни, че е говорил с доц. Ангел Стойчев от болница „Св. Ана“, от когото разбрал, че в болницата няма лекар с фамилия Иванова, както е подписан протоколът от кръвната проба за алкохол на шефа на БНТ. Затова съдът поиска справка от болницата дали д-р Иванова е работила там към 23 юни 2016 г., когато е взета пробата и дали тя е изготвила протокола от изследването. Ако бъде установена лекарката, съдът допусна и тя да бъде разпитана в следващото заседание на 18 февруари.

Обвинението, по което Каменаров е осъден на първа инстанция, е, че около 4 ч. сутринта на 23 юни 2016 г. е шофирал с 1,6 промила алкохол. Тогава бил спрян за проверка от полицаи, докато прибирал съпругата си от тържество, защото не се чувствала добре.

Обяснението на Каменаров за високата концентрация е, че пиел разтвор от билката „златен корен“, която ползвал за стимулиране на метаболизма и за отслабване. Билката обаче се разтваряла в медицински спирт, а същата вечер, след като се прибрал от работа, изпил две дози, което било около 100 грама чист етилов алкохол. Преди това пък изпил и едно уиски за отпускане. Същата вечер съпругата му Радина Червенова била на парти и след 2 ч. се обадила и казала, че не се чувства добре и помолила да я прибере. Според защитата той се притеснил за състоянието на жена си и не съобразил, че е пил алкохол, а Каменаров заявил пред районния съд, че се е опасявал да не се случи нещо фатално със съпругата му.

Съдия Марина Манолова от СРС обаче записа в мотивите си, че Каменаров не е бил спрян за проверка от полицаите, докато притеснен отива да вземе жена си, а на връщане, когато вече е бил спокоен, че тя е добре. След това съдия Манолова посочи, че ако съпругата му е била в толкова влошено здравословно състояние, Каменаров е можел да повика екип на спешна помощ, такси или дори услуги на компания от типа на „дринк енд драйв“, чиито служители да шофират неговия автомобил. След като бил спрян от полицаите, Каменаров се обадил точно на такава фирма и така се прибрал в дома си.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://epicenter.bg/

Check Also

Прокуратурата с нови подробности около скандала с унищожените дюни край Созопол

Окръжна прокуратура – Бургас повдигна обвинения на двама от тримата задържани за унищожаването на дюните …