Home / Водещи / Съвместимо ли е масонството с християнството?

Съвместимо ли е масонството с християнството?

В изданието ни на 1 декември ви предлагаме:

  • Ще бъда блажен, ако с моята саможертва възкръсне България за нов свободен живот!” – 130 години от кончината на първия български екзарх – Антим. Един видеоразказ с малко известни архивни документи за неговия драматичен житейски път, в който еволюира от привърженик на Цариградската патриаршия до глава на независимата Българска църква, от убеден русофил до архиерей, който е разочарован от „освободителите“.

  • Християни-масони – възможно ли е? – Защо масони и тамплиери смятат, че са християни, а християнството ги отрича. Повод за тази дискусия е нашумелият напоследък случай с апартамента на един министър, който му бил подарен от неговия кръстник и кръстник на децата му, а той бил масон. Това ни провокира да се запитаме кой има интерес от размиване на понятията и ценностите. Може ли да бъдеш едновременно християнин и член на масонска ложа или друго затворено общество? А ако не си обикновен мирянин, а влиятелен духовник? Какво в крайна сметка представлява тази научно-религиозна мистическа доктрина наречена Масонство? Защо католическата църква категорично го отрича, а какво мисли православната църква? Отговор на тези и още въпросиГоран Благоев ще търси с гл.ас. д-р Иван Йовчев – преподавател в Богословския факултет на СУ и Богдан Паташев – богослов и ген. секретар на Епископската конференция на Католическата църква в България. Ще видите и фотоси, в които масони присъстват на католическа меса, а известни български духовници са в компанията на не по-малко известни родни „тамплиери“…
  • За мисията да си добър пастир – разказ за отец Цанко Тотев от с. Лозен, Софийско. Един живот отдаден на Бог, вярата и хората.

  • Блажени кротките, защото те ще наследят земята“ – третото свето блаженство с коментар от доц. дякон Иван Иванов

Очакваме и вашите въпроси и мнения. Може да ги споделите на страницата ни във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg, а също и на редакционния ни телефон 02/814 2175 – в събота до 13.30.

Гледайте ни, очакваме ви и тази събота, точно в 14.00 – новия ни начален час!

ВЯРА И ОБЩЕСТВО

Check Also

РЕНЕТА ИНДЖОВА: ПРЕЗИДЕНТЪТ Е НА ХОД! СИТУАЦИЯТА Е ПОДОБНА НА ТАЗИ НА ЕСЕНТА НА 1994 ГОДИНА!

В НС има една концесия, една симбиоза на тези, които искат да останат в парламента …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.