Home / Водещи / САЩ понижиха статута на представителството на ЕС във Вашингтон

САЩ понижиха статута на представителството на ЕС във Вашингтон

Администрацията на Доналд Тръмп понижи дипломатическия статут на представителството на Европейския съюз в Съединените щати, без официално да уведоми Брюксел. Съответната информация беше потвърдена от представителя на DW в ЕС, запознат с процедурата, във вторник, 8 януари. „Не знаем точно кога са го направили, тъй като те – много навреме (за себе си. – Ред.) – забравиха да ни уведомят за това“, отбеляза събеседникът на DW.

„Мога да потвърдя, че тази стъпка не беше добре приета в Брюксел“, подчерта той, добавяйки, че официалния отговор на ЕС на предприетата мярка все още се обсъжда.

Намаляването на ранга на мисията – от дипломатическия статут на държава-членка до ниво на международна организация, очевидно е станало в края на миналата година. Дипломатите смятат, че това е могло да бъде осъществено в края на октомври – началото на ноември 2018 г.

„Не става въпрос само за протокола“

През този период представители на мисията обърнаха внимание на факта, че ръководителят на мисията Дейвид О’Съливан не получи покана за редица събития, провеждани във Вашингтон.

Обръщайки се, в частност към организаторите на погребението на 41-ия президент на САЩ Джордж Буш-старши през декември миналата година, те получиха сведение за действителната промяна в статута на мисията.

„Очевидно това не е само протоколен въпрос, той има очевиден политически мотив“, заяви за DW базиран във Вашингтон дипломат на една от страните от ЕС.

От Държавния департамент на САЩ на питането на дипломатически сътрудници на Европейския съюз отговориха че са „забравили да ги уведомят“ и поясниха, че „са взели съответното решение, тъй като ръководителят на протоколната служба го е счел за целесъобразно“.

Представителят на ЕС, в интервю за DW, отбеляза, че промените в протокола не са рядкост, но намаляването на статута на представителство на която и да е страна обикновено се случва с промяна на администрацията, а не две години след подобни промени в ръководството на страната. Освен това съответната мисия се уведомява предварително за тези стъпки – в писмена форма.

Представителството на ЕС във Вашингтон работи от 1965 г., когато беше информационна служба с двама служители. Сега в нея работят около 90 служители, включително около 30 европейски дипломати.

Превод: М.Желязкова

Check Also

Защо нямаме простак на годината? Ощетяваме толкова много българи

Малко преди Коледа в студиото на Дарик радио, където си говорихме за списание “Космос”, на …