Home / Спектър / Правната комисия отхвърли ветото върху закона на Пеевски за КТБ

Правната комисия отхвърли ветото върху закона на Пеевски за КТБ

Комисията по правни въпроси към парламента отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за банковата несъстоятелност, които бяха предложени от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид.

То беше отхвърлено с 13 гласа „за“, 7 „против“и нито един въздържал се. Преди гласуването депутатите от БСП в комисията призоваха тези от управляващата коалиция да размислят и да подкрепят ветото. „Не ни чухте на първо и на второ четене, надяваме се сега да ни чуете“, каза социалистът Филип Попов. 

„Според мен е спорна полезността на този закон. ОТ друга страна обаче мисля ,че са безспорни негативните последици от такъв тип законодателство. Те водят до правна и политическа несигурност. Инвестиционният риск за България ще се увеличи. Именно в това са моите мотиви, с които аз ще подкрепя ветото“, коментира още Попов.

По време на заседанието на комисията думата взе и един от синдиците на КТБ – Ангел Донов. По думите му ветото трябва да бъде отхвърлено, защото промените на ДПС „ще помогнат помогне в масата на несъстоятелността да влязат 1,174 млрд. лева“.

„Досега тази цифра не я бяхме казвали, и мислим, че това е фактически основният мотив, че не е ясно какъв ще е ефекта от този закон. Ефектът ще е възможността да влязат 1,174 милиарда. Ако бъде приет, ще ни помогне на нас да съберем тази сума, а вложителите на банката ще си получат парите“, каза той. 

Промените в закона бяха окончателно гласувани в пленарната зала на 9 февруари 2018 г. с гласовете на депутатите от ГЕРБ, ДПС и „Воля“, а тези от БСП се въздържаха.

Държавният глава наложи вето на приетото от парламента изменение в закона миналата седмица. Тогава той мотивира решението си с това, че „обществото има нужда да знае конкретните измерения на последиците от приетия закон“, а от ДПС обявиха, че ще се съобразят с част от мотивите. Ветото дойде малко след като Радев публично отправи въпроси към премиера Бойко Борисов за това дали има връзки и бизнес интереси с Делян Пеевски.

Check Also

Сидеров заплаши Симеонов с ‘интересни фотоси’

Драмата в „Обединени патриоти“ продължава. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов нарече „парцал“ партийните медии на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.