Home / Спектър / По-високи заплати в здравеопазването гарантира новият колективен трудов договор

По-високи заплати в здравеопазването гарантира новият колективен трудов договор

Увеличение с 15 – 20 процента в сектора предвижда колективният трудов договор в здравеопазването за 2019 г. Той бе подписан от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, представители на синдикатите и на браншовите организации.

Споразумението регламентира трудово-осигурителните отношения с работещите в здравната система и е задължително за всички лечебни заведения; за второстепенни разпоредители с бюджетни средства към министъра на здравеопазването; за структурите по училищно и детско здравеопазване, както и за здравните кабинети в специализираните институции за предоставяне на социални услуги за деца и възрастни.

Според синдикатите средното увеличение на минималните заплати е с около 200 лв. Така стартовите възнаграждения на сестрите и акушерките от общинските и областните болници се увеличават на 900 лв., а на лекарите без специалност – на 1100 лв. 

В университетските болници професионалистите по здравни грижи ще стартират с 950 лв., а медиците без специалност  – с 1200 лв.

Министър Ананиев изрази надежда, колективният договор да доведе до повече удовлетвореност от здравните услуги както на пациентите, така и на хората, работещи в сферата на здравеопазването.

Check Also

Унгария ще подкрепи България за пакета ‘Макрон’

Унгария изрази готовност да подкрепи България в по-нататъшните ѝ усилия против приемането на пакета „Мобилност …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.