Home / Фреш нюз / Подкрепа, а не наказание: по-ефективният начин за борба с наркотиците (видео)

Подкрепа, а не наказание: по-ефективният начин за борба с наркотиците (видео)

В Световния ден за борба с наркотиците – 26 юни, фондация „Инициатива за здраве“ за четвърта поредна година участва в глобалната застъпническа кампания „Подкрепи, не наказвай“, която в международен етап стартира през 2013 г.

Инициативата цели постигането на по-добри политики по отношение на наркотиците, като се фокусира върху общественото здраве и човешките права, върху подкрепата, а не върху наказанието.

Кой застава зад кампанията?

Стотици експерти и доброволци от 106 държави, които десетки години работят по темата, разбират, че щетите, причинени от войната срещу наркотиците, не могат повече да бъдат пренебрегвани. Техният апел е да се загърбят политиките, които не дават резултати, да се игнорират идеологиите и предразсъдъците. Опитът и практиката им показват, че е време на преден план да застанат здравето и благосъстоянието, подкрепа към засегнатите хора, техните семейства и общности. 

За целта организациите, подкрепящи инициативата, насочват усилия към реформа в политиката по наркотиците и законодателни промени, които да облекчат процеса по намаляване на вредите сред употребяващите и за въвеждане на политики за подкрепа, а не основани приоритетно на наказания.

Над 30 000 българи се борят с наркотичната зависимост

Поне 2000 от тях живеят в затвор, защото затворът е единственото решение, което нашето общество им предлага. Криминализацията на хората, употребяващи наркотици, и липсата на достъпни програми за лечение затварят порочния кръг „наркотици-престъпления“.

Поради високото ниво на рецидивизъм на дребни престъпления при употребяващите наркотици, в Европейския съюз е разпространена практиката на алтернативи на наказанията, в това число избор на лечение и психосоциална рехабилитация.

Поне 19 страни в Европа са приели лечението като алтернатива на затвора – Чехия, Белгия, Дания, Германия, Естония, Гърция, Испания, Франция, Латвия, Литва, Люксембург, Холандия, Португалия, Румъния, Словения, Швеция, Великобритания, Хърватия, Норвегия.

В България подобна алтернатива липсва, а възможностите за лечение и психосоциална рехабилитация на зависимите извън и вътре в затвора са крайно недостатъчни.

Въвеждането на повече алтернативи на лишаването от свобода за зависимите хора, в това число психосоциална рехабилитация и пробация, се препоръчва в Европейската стратегия по наркотиците и план за действие. Такива мерки могат да намалят криминалния рецидивизъм, да облекчат препълнените затвори и да дадат шанс за здрав и достоен живот на зависимите хора.

Как може да подкрепите кампанията?

Целта на Световния ден за действие е да се проведат силни локални инициативи.

Всеки може да избира по какъв начин да се включи в кампанията и как да подкрепи идеята. Решенията зависят от регионалния контекст и преценката на експертите и доброволците, кое е работещо в техните условия и каква инициатива би имала силно и работещо въздействие.

Броят на хората, въвлечени в кампанията, може да варира между 10 и 20, като може да надхвърли 100 в големите градове.

Важното е всяка една инициатива да привлече обществено внимание и разбиране към работещите начини за решаване или намаляване на проблема.

Check Also

Практически форум за стартиране и растеж на нов бизнес ще се проведе през февруари

Практически форум за стартиране и растеж на нов бизнес ще се проведе през февруари. Той …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.