Home / Фреш нюз / Подкрепа, а не наказание: по-ефективният начин за борба с наркотиците (видео)

Подкрепа, а не наказание: по-ефективният начин за борба с наркотиците (видео)

В Световния ден за борба с наркотиците – 26 юни, фондация „Инициатива за здраве“ за четвърта поредна година участва в глобалната застъпническа кампания „Подкрепи, не наказвай“, която в международен етап стартира през 2013 г.

Инициативата цели постигането на по-добри политики по отношение на наркотиците, като се фокусира върху общественото здраве и човешките права, върху подкрепата, а не върху наказанието.

Кой застава зад кампанията?

Стотици експерти и доброволци от 106 държави, които десетки години работят по темата, разбират, че щетите, причинени от войната срещу наркотиците, не могат повече да бъдат пренебрегвани. Техният апел е да се загърбят политиките, които не дават резултати, да се игнорират идеологиите и предразсъдъците. Опитът и практиката им показват, че е време на преден план да застанат здравето и благосъстоянието, подкрепа към засегнатите хора, техните семейства и общности. 

За целта организациите, подкрепящи инициативата, насочват усилия към реформа в политиката по наркотиците и законодателни промени, които да облекчат процеса по намаляване на вредите сред употребяващите и за въвеждане на политики за подкрепа, а не основани приоритетно на наказания.

Над 30 000 българи се борят с наркотичната зависимост

Поне 2000 от тях живеят в затвор, защото затворът е единственото решение, което нашето общество им предлага. Криминализацията на хората, употребяващи наркотици, и липсата на достъпни програми за лечение затварят порочния кръг „наркотици-престъпления“.

Поради високото ниво на рецидивизъм на дребни престъпления при употребяващите наркотици, в Европейския съюз е разпространена практиката на алтернативи на наказанията, в това число избор на лечение и психосоциална рехабилитация.

Поне 19 страни в Европа са приели лечението като алтернатива на затвора – Чехия, Белгия, Дания, Германия, Естония, Гърция, Испания, Франция, Латвия, Литва, Люксембург, Холандия, Португалия, Румъния, Словения, Швеция, Великобритания, Хърватия, Норвегия.

В България подобна алтернатива липсва, а възможностите за лечение и психосоциална рехабилитация на зависимите извън и вътре в затвора са крайно недостатъчни.

Въвеждането на повече алтернативи на лишаването от свобода за зависимите хора, в това число психосоциална рехабилитация и пробация, се препоръчва в Европейската стратегия по наркотиците и план за действие. Такива мерки могат да намалят криминалния рецидивизъм, да облекчат препълнените затвори и да дадат шанс за здрав и достоен живот на зависимите хора.

Как може да подкрепите кампанията?

Целта на Световния ден за действие е да се проведат силни локални инициативи.

Всеки може да избира по какъв начин да се включи в кампанията и как да подкрепи идеята. Решенията зависят от регионалния контекст и преценката на експертите и доброволците, кое е работещо в техните условия и каква инициатива би имала силно и работещо въздействие.

Броят на хората, въвлечени в кампанията, може да варира между 10 и 20, като може да надхвърли 100 в големите градове.

Важното е всяка една инициатива да привлече обществено внимание и разбиране към работещите начини за решаване или намаляване на проблема.

Check Also

Вдигат паметник на Симеон Радев до Моста на влюбените

Паметник на автора на „Строители на съвременна България“ Симеон Радев ще се издигне до Моста …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *