Home / Спектър / Плевнелиев: Радев иска президентска република, но тя няма място в България

Плевнелиев: Радев иска президентска република, но тя няма място в България

Президентът Румен Радев иска България да стане президентска република, но това е грешен избор за страната. Това стана ясно от думите на експрезидента Росен Плевнелиев пред БНТ. 

„Трябва да направим така, че парламентарната република не да се постави под въпрос, а да се даде надежда за развитие. В България президентската република няма място. Не беше това ролята на Левски и будителите и революционерите. Те говореха за чиста и свята република“, каза той.

Експрезидентът допълни, че президентската република е „руски модел“ и той винаги е бил против въвеждането му у нас. Такива идеи обаче вече са лансирани от Георги Първанов и „един телевизионен водещ и неговите сценаристи“, каза Плевнелиев, визирайки Слави Трифонов, като допълни, че именно такава е била целта на инициирания от него референдум.

По думите му институциите в България страдат и всички политици трябва да работят за връщането на доверието на гражданите в държавата. 

Плевнелиев подчерта, че вижда двоен стандарт в поведението на Радев. „Отиваме в Европа, правим се на европейци, отиваме в Брюксел, подкрепяме санкциите, в България говорим друго“, коментира той, като посочи, че според него президентът трябва да има позиция по различните проблеми и да я изразява много ясно.

В отговор на въпрос Плевнелиев заяви, че като президент винаги е изразявал ясна и категорична позиция и в много случаи си е навличал недоволство заради това. 

По думите му двоен стандарт в поведението на Радев се вижда по отношение на санкциите срещу Русия, търговското споразумение с Канада и Истанбулската конвенция.

За последната той коментира, че нейните противници „упражняват популизъм“ и са безотговорни, а неприемането ѝ ни води към държавите от Третия свят. 

„За да се върнат младите българи, трябва да постигнем ниво на иституционална култура и защита на правата на човека“, каза Плевнелиев, като подчерта, че именно емиграцията е един от най-големите проблеми на България. 

„Вместо да защитим милионите жени, които имат какво да кажат и да чуем техния глас, а заменихме истината за тази конвенция с лъжи и манипулации, произведохме дебат, по който нищо не се каза по същество, то аз излизам със своя глас и казвам – не е това пътят. Истанбулската конвенция не е за трети пол, не е за упражняване на популизъм“, подчерта той.

Експрезидентът изрази мнение, че Истанбулската конвенция ще бъде приета, макар и с резерви и уточнения, но това е нормална практика. 

По повод антикорупционния закон Плевнелиев коментира, че той също би наложил вето, но по различни причини от тези на Румен Радев. 

Плевнелиев заяви, че България се развива добре и управляващите вършат „нелоша работа“ и не вижда алтернатива на управлението.

Check Also

Над половината психиатрии у нас са в критично състояние

Половината от психиатричните болници са в критично състояние. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев след …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.