Home / Спектър / Парламентът прие окончателно Бюджет 2018

Парламентът прие окончателно Бюджет 2018

Малко преди 23 ч. в четвъртък депутатите приеха държавния бюджет за 2018 г. на второ четене. Днешното заседание на парламента продължи над 13 часа.

Окончателното решение на парламента е, че няма да бъдат отпуснати 1 милион лева за ремонт на храм-паметника „Св. Александър Невски“ и на манастира „Св. Георги Зограф“ в Атон.

Парламентът прегласува и отхвърли текста на чл.6 от държавния бюджет заедно с приетото вчера предложение на Васил Антонов от БСП за храма „Св. Александър Невски“ и Зографския манастир.

След това чл.6 – това е бюджетът на Министерския съвет – беше приет по вносител, без средствата за двата религиозни обекта.

Преди гласуването се наложи парламентът да излезе в 30-минутна почивка и председателският съвет да обсъди с представители на бюджетната и правната комисия как да се процедира при възникналия казус, тъй като тези пари не са отразени в рамката на държавния бюджет.

Депутатите на ДПС напуснаха пленарната зала заради отхвърления текст – те настояват средствата за храма „Св. Александър Невски“ и за Зографския манастир да бъдат включени в Бюджет 2018.

Тук основният въпрос е един – народните представители дали искаме или не да се заделят в държавния бюджет разходите за двата религиозни обекта, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Министърът на финансите Владислав Горанов се ангажира да се намерят средства за двата религиозни обекта.

За БАН – 83 милиона лева, за Рилския манастир – 597 000 лева

Парламентът отпусна допълнителни 398 000 лева за Рилския манастир, така средствата за издръжка на светата обител за 2018 г. стават общо 597 000 лева.

Депутатите приеха и трансферите за Българска академия на науките и за държавните висши училища за следващата година. За БАН са отпуснати 83 млн. лева, за Софийски университет „Св.Климент Охридски“ – 58 млн. лева, за УНСС – близо 22 млн.лева.

Техническият университет – София ще получи догодина 41 млн. лева, Медицинският университет в София – 34 млн. лева, а Университетът по архитектура, строителство и геодезия – 13 млн. лева.

За НАТФИЗ са предвидени близо 4 млн. лева, за Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – 4,2 млн. лева, а за Национална художествена академия – 5 млн. лева.

За Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ са отпуснати 11,8 млн. лева, за Стопанската академия „Д. А. Ценов“ в Свищов – близо 4,9 млн. лева, а за Националната спортна академия „Васил Левски“ – 14 млн. лева.

Check Also

Над половината психиатрии у нас са в критично състояние

Половината от психиатричните болници са в критично състояние. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев след …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.