Home / Крими / Обрат: Парламентът отказа да забрани фалшuвuте новини, защото „щяло да навреди на предизборните кампании“…

Обрат: Парламентът отказа да забрани фалшuвuте новини, защото „щяло да навреди на предизборните кампании“…

В редакцията ни се получиха стенограма и аудио-запис от закрито заседание на специалната комисия по изготвяне на законодателство срещу фалшивите новини.

От нея става ясно, че политиците фактически са се отказали да вземат мерки, защото всяка мярка „може да се обърне срещу тях, поради области на застъпване между политически послания и новини“.

Публикуваме без редакции полученото. Нямаме твърда гаранция, че е истинско, може да е добре измайсторена измама, но от стила на изказ и от участващите лица, изглежда истинско…

В разговора участват Цветан Цветанов (ЦЦ) и Вежди Рашидов (ВР) от ГЕРБ, Йордан Цонев (ЙЦ) от ДПС и Александър Симов (АС) от БСП. В Комисията има формално и членове от Патриотите и ВОЛЯ, но те не са присъствали.

 

„…ВР: Колеги, време е да решим този въпрос най-сетне. Медийното пространство е абсолютна вакханалия. Всеки пише каквото си иска, а обществото вярва повече на фалшивите новини, отколкото на истинските.

АС: От името на БСП също подкрепяме проекта. От тези фалшиви новини и ние пострадахме. Наш депутат бе подведен, след което стана за смях. Но истината е, че тези фейкове са толкова добре написани, и са разпространени на толкова много места, че човек решава, че са истинска новина.
ВР: Да, точно така е, този фейк, който стигна до парламента, преди това видни коментатори и общественици го бяха съобщили официално. Например Ангел Славчев. Но и други. Човек като чуе такива лица, решава че те са го проверили, и го цитира. Съчувствам на колегите от БСП, че така са подведени.
ЙЦ: ДПС отдавна има идеи по този въпрос. Още преди години наши депутати алармираха, че в Интернет може да се пусне всичко, след това да се свали още същия ден, но щетите да са нанесени. И това беше преди фалшивите новини да изригнат така. Сега е още по-зле.
ВР: Значи сме единни, че нещо трябва да се направи. Аз лично съм за най-крайни мерки. Криминализация и затвор за фалшиви новини. Но тук Цецо може да каже МВР може ли да залови тези анонимни автори…

(Тук в разговорът влиза Цветан Цветанов, но изненадва останалите, които очевидно мислят за санкции).

ЦЦ: Колеги, МВР има голям ресурс за разследване, имаме и връзки с партньорски служби. В момента фейк-новините не са незаконни, но ако се криминализират, лесно ще изловим виновниците. Но не това е проблемът. Проблемът е, че има сериозно застъпване между областта на политиката и областта на новините. С дейността си, политиците постоянно създават новини. Това застъпване може да се окаже пренесено и към фалшивите новини, и реално да пострада някой политик.
(Смеейки се се включва Симов)
АС: „Това беше трик за привличане на избиратели…“ (цитира бившият лидер на СДС и икономически министър Божидар Лукарски, обясняващ защо са се клели, че няма да правят коалиция с ГЕРБ, а накрая я направиха)
ЦЦ: Именно, точно това е. В предизборни кампании чисто „пазарния принцип“ налага да се говорят какви ли не неща. Това е нещо нормално, става на запад. Но ако криминализираме фалшивите новини, може ние да се озовем в затвора.
АС: Най-много се лъже след риболов и преди избори… (отново се смее)
ЦЦ: Това е демокрацията. Ние не сме виновни. Играем по правилата…
АС: Точно така, такива са правилата, ние не сме виновни, че ги следваме. Политиците не могат да бъдат съдени за изказвания в кампании, каквито и да са те. Бихме убили демокрацията.
ЦЦ: Няма как да забраним фалшивите новини, и да изключим от тях политиците. Тогава всеки новинар ще се обяви за политик и че прави политическа кампания. Не е задължително да е в парламента, за да е политик. Ще каже, че е извънпарламентарен политик. И ще се измъкне.
ЙЦ: Вярно, така излиза. Валери Симеонов обеща 300 лв. минимална пенсия. А стана само 200. Това си е точно фалшива новина.
АС: Той и Бойко беше обещал „Хемус“ да е готова до 2019 г. Ама още я няма и половината.
ЦЦ: Премиерът дори няма имунитет като депутатите. Ако е незаконна фалшивата новина, направо го арестуват. Ние поне можем да се измъкнем с имунитета.
ВР: Ще се измъкнем! Имунитетът вече не важи. Винаги сме длъжни да се откажем от него. Иначе става неописуем цирк.
ЦЦ: Но премиерът дори имунитет няма. Всеки районен прокурор може да нареди ареста му, заради изказване, което изглежда като фалшива новина.
АС: Прав е г-н Цветанов. Политиците ще трябва да вървят с адвокат навсякъде, и да мерят всяка своя дума – все едно са в съдебна зала…
ЦЦ: Каква кампания ще е тази? Няма да има никакъв дебат.
ЙЦ: Това определено би било удар върху демокрацията. Политиците да не могат да говорят свободно. Ще настане лов на „вещици“…
АС: Демокрацията е най-голямото ни достижение в тези 30 години. Абсурдно е да я убием, заради фалшивите новини.
ЦЦ: Точно затова ви казвам, че сега нищо не можем да направим. Трябва да се диференцира политик от журналист, да се дефинират различни права и задължения. А това е много трудно.
ЙЦ: Това ако направим, ще ни обвинят, че създаваме „касти“. Няма как да стане.
(Следва кратко мълчание, след което отново Вежди Рашидов се включва)
ВР: Така излиза, че нищо няма да правим. Фалшивите новини ще си продължат…
ЦЦ: Не че нищо няма да правим, просто няма какво да правим. Трябва да изчакаме да видим какво ще измисли ЕС. Те ще намерят решение, ние ще го препишем.
ВР: То в ЕС с това се занимава Габриел, т.е. пак ние. Ако ние нямаме решение, значи и ЕС няма да има.
ЦЦ: Да се надяваме другите експерти там да измислят нещо…
АС: Ще предам на Корнелия, че засега няма какво да направим. Още повече идват 2 пъти избори догодина, не можем да ги омажем с някакви закони срещу фалшивите новини…
ЦЦ: Ще устискаме тази година, дано после измислят нещо в Европа…
(тук записът свършва)

Г.Н.

Check Also

Асен Йорданов: Случващото се с „Джи Пи“ е цинизъм, управлява ни мафиотско задкулисие

Невиждан цинизъм. Държавата официализира този вид корупция-злоупотребата с обществени средства и еврофондове. Това каза пред …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.