Home / Спектър / Нинова иска Борисов да обяснява пред депутатите за българската позиция по мигрантския пакт на ООН

Нинова иска Борисов да обяснява пред депутатите за българската позиция по мигрантския пакт на ООН

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска в парламента да се проведе дебат за българската позиция по пакта за миграцията на ООН.  

„Искаме премиерът да дойде и да обясни кой, кога и защо реши да присъедини България към пакта“, каза Нинова от парламентарната трибуна.

От левицата ще внесат писмено предложение за дебат в Народното събрание. Според лидерът на БСП няма решение на Министерския съвет  за пакта,  по темата има пълна мъгла. По думите ѝ единствената следа за това, че ще се присъединим, е завишеният бюджет за убежище и миграция.

„БСП е против наред с бежанците от войни от пакта да се облагодетелстват всички мигранти по всякакви други причини, включително и тези, които нямат паспорти“, каза още тя. 

Нинова призна, че в пакта за миграция има и някои добри решения. „Но както беше и с Истанбулската конвенция – зад текстовете срещу домашното насилие, да се прикрие идеята за неопределеност на пола, така и тук. Става дума за документ, който стимулира по-голяма миграция и класифицира същата като добро и неизбежно явление“, добави тя. 

От ГЕРБ отхвърлиха обвиненията на БСП. „Самото съдържание на този документ в голяма част се покрива в досегашните политики по миграция на България. В него излишно е написано, че всяка държава-членка може сама да определя миграционната си политика – всяка държава, която го е подкрепила, може да си запази миграционната политика“, коментира депутатът от управляващата партия Христо Гаджев. 

Пактът ще бъде разглеждан на 10 и 11 декември в Маракеш, след това тепърва ще бъде изготвяна позиция на ООН.

До 1 декември Министерския съвет до 1 декември трябва да вземе решение за състава на българската делегация в Маракеш, както и каква ще бъде българската позиция. Затова другата сряда ще има съвместно заседание на парламентарните комисии по външна и по вътрешна политика. Там ще се проведе дебат за българската позиция с ресорните министерства, които са участвали в преговорния процес – МВР, МВнР и Министерството на труда и социалната политика.

„Така че елате на дискусията, бъдете веднъж конструктивни, за да можем да излезем с национална позиция“, добави Гаджев.

Check Also

ВМРО мобилизира интелектуалци и професори в подкрепа на Джамбазки за евродепутат

Интелектуалци, професори, академици и родолюбиви организации издигнаха кандидатурата на Ангел Джамбазки за евродепутат, съобщават от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.