Home / Спектър / Нено Димов обеща в Банско да не се лее бетон

Нено Димов обеща в Банско да не се лее бетон

Община Банско има задължението да изработи устройствен план за ски зоната, който ще трябва да мине през екологична оценка. Планът ще даде възможност да се тръгне към изграждане на нов кабинков лифт. Твърденията, че 48 %процента от територията на НП Пирин ще бъде застроена, не отговарят на истината.

Това каза на брифинг в Банско министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Министър Димов уточни, че ще бъдат застроени 2,6% от територията на парка в Банско, като става дума само за спортна инфраструктура. Предстои и обществено обсъждане на устройствения план, каза още Нено Димов.

Той повтори твърдението, че строителство на хотели и ресторанти в Национален парк „Пирин“ няма да има, а приетите от правителството промени на 28 декември дават право на изграждане само на спортна инфраструктура и прилежащи съоръжения. 

Димов и кметът на Банско Георги Икономов не отрекоха, че при инвестиционно намерение се очаква да има сеч на дървета. Според тях обаче това не представлява опасност за парка. Нено Димов посочи, че благодарение на санитарната сеч има прираст на горите. Икономов пък заяви, че не знае колко точно дървета се очаква да бъдат отсечени, но заради стария лифт били прехамнати около 2000 кубически метра дървесина. Годишният прираст на парк Пирин пък бил 80 хил. куб. метра.

В защита на втория лифт се включи и шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. В профиса си във Фейсбук той пусна снимки с коментар:

Невероятна гледка и незабравими преживявания по пистите над Банско. За съжаление днес освен много хора в планината имаше и много автомобили.

Сигурен съм, че газовете от тях бяха в пъти по-вредни за хората и околната среда, отколкото още един лифт. Ето защо приветствам решението на правителството, даващо възможност да се построи втори кабинков лифт в ски зоната на Банско в пълно съответствие с екологичното законодателство.

Кметът на града пък отвърна на протестиращите в София. Във Фейсбук той публикува видео с туристи на Бъндеришка поляна и написа:

Как мислите, кои са повече? Зелените или хората, които обичат планината и ските?

В същото време организаторите на протестите в София също отговориха чрез социалните мрежи, като заявиха, че не протестират срещу строежа на втори кабинков лифт:

Във връзка с многократно представяне в медиите на невярна информация от типа „екозащитници на протест срещу втора кабинка“ искаме да заявим, че:

1. Протестът е срещу пленената от олигарси държава;

2. Протестът е срещу промените в плана за управление на Национален парк „Пирин“, позволяващ застрояване на 48% от територията му;

3. Протестът е срещу пародията на обществено обсъждане, в което над 1000 становища останаха без отговор, а Нено Димов ще отговаря по Фейсбук;

4. Не сме екозащитници, а граждани, които искат да живеят в нормална държава.

Те припомнят, че на 4 януари е планиран нов мащабен протест.

В профила си във Фейсбук природозащитникът Тома Белев коментира, че недоволството е провокирано от разграбването на държавата „под шапката на европредседателството“:

Аз съм наясно, че не става дума за нов лифт в Банско, даже не за разрешението на МС да се застрои половината от планината, а за България и как една шайка безродници, крадци и мошеници са решили да я разграбят за последно под шапката на европредседателството. Защото националните ни паркове и гори останаха единствените ни територии обща собственост и тези патриотари и политически хамелеони решиха и на тях да посегнат, и тях да раздадат, и тях да изсекат и превърнат във влогове по чужди банки. Става дума за онази елементарна законност, която задължава държавата да спазва правилата, които тя принуждава всички останали да спазват. Става дума за България и нейното бъдеще.

Check Also

Унгария ще подкрепи България за пакета ‘Макрон’

Унгария изрази готовност да подкрепи България в по-нататъшните ѝ усилия против приемането на пакета „Мобилност …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.