Home / Фреш нюз / Месечна помощ ще има за всички сираци, без подоходен критерий

Месечна помощ ще има за всички сираци, без подоходен критерий

Сираците и полусираците без право на наследствена пенсия от починал родител вече ще получават месечна помощ без оглед на дохода на другия родител/настойника, реши парламентът, като прие на второ четене промени в Закона за семейни помощи за деца. 

След спорове в пленарната зала бе прието предложението на левицата да отпадне напълно подоходният критерий за този вид помощ. В първоначалния вариант бе заложен за т.нар. кръгли сираци да няма изискване за доходи, но да има такова за семействата на децата с един починал родител. Запазват се условията децата редовно да посещават подготвителните групи в детските градини или в училищата, освен ако това е невъзможно поради здравословното им състояние. Те трябва и да имат всички задължителни имунизации и профилактични прегледи, съобразно възрастта и здравословното състояние.

Месечната помощ се предоставя до навършване на 18-годишна възраст, а ако детето учи – до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст. Размерът ѝ се определя всяка година със Закона за държавния бюджет, но не може да е по-малък от предходната година. За 2019-а размерът на помощта все още не е уточнен.

Месечната помощ не може да се получава заедно с персонална пенсия на дете, отпусната на основание от Кодекса за социално осигуряване.

Според левицата това ще струва допълнителни около 4 милиона лева на бюджета.

Омбудсманът Мая Манолова изчисли, че от новите условия ще могат да се ползват допълнително около 6000 семейства.

Зам.-председателят на социалната комисия Светлана Ангелова и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, и двете от ГЕРБ, защитиха доходния критерий, защото той показва, че останалият родител няма достатъчно средства.

Check Also

За или против Парижкото споразумение, което съдържа план за действие за ограничаване на глобалното затопляне далеч под 2°C ?

Целта на поредицата „За или Против решенията на ЕП“ е да запознае читателите с важните …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.