Home / Крими / Костов и Прокопиев си бранят окраденото от държавата

Костов и Прокопиев си бранят окраденото от държавата

Баща и син реват в един глас срещу ревизията на сделките

Иван Костов и Иво Прокопиев – главни действащи лица в най-престъпните приватизационни сделки по времето на прехода, едновременно изпълзяха на припек, за да избълват общите си опорни точки срещу предстоящата ревизия на раздържавяването.

Инициативата за отмяна на давността върху престъпленията, свързани с приватизацията, заради която депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид предложиха промени в конституцията, дълбоко разтърси българската олигархия у нас и особено нейния Командир Иван Костов. Като премиер Костов извърши основна част от най-скандалните сделки по модела РМД, чрез които даде път на олигарси като Иво Прокопиев. Затова ужасът от евентуалните разследвания и търсене на наказателна отговорност за тези мащабни кражби на държавни активи изправи на нокти и изтъни гласеца на самия Костов, а създадената от него шайка олигарси – Иво Прокопиев, Огнян Донев, Сашо Дончев и Цветан Василев, впрегнаха всички сили да се борят срещу ревизията на приватизацията.

Самият Костов изпълзя на припек днес,

за да пръска отровни манипулации в обществото

за това колко лошо било да се потърси отговорност на грабителите на държавни активи. Удобно настанен в собствения си кабинет пред специално изпратена да даде гласност на опорните му точки репортерка, Командира стигна нови висини на наглостта, като в прав текст обяви, че бил горд от извършената от него приватизация. Той се опита да опровергае неколкократно изнасяните данни, че активи за 20 млрд. лв. са разпродадени на частни лица срещу едва 2 млрд. лв., като изтупа от прахта някакъв анализ на подчинения на управляваната от него тогава изпълнителна власт Национален статистически институт. Дебелоочието му стигна дотам, че да твърди как големите държавни фирми си стрували цената, на която са продадени, тоест „Кремиковци“ струвал 1 долар, а БГА „Балкан“ – колкото тристаен апартамент в София. Костов даде всичко от себе си да обясни как държавата ще се срути, ако някой посмее да разследва далаверите му, а на естествения въпрос дали го е страх от ревизията напълно изгуби самоконтрол и се скара на интервюиращата, че му задава глупави въпроси и съответно тя замълча като риба. По този начин Командира напълно разкри, че разчита медийните пипала на

олигархичните му отрочета да му осигуряват удобна трибуна

за изявите му.

Паралелно с бащата на бандитската приватизация интервю днес даде и неговото най-свидно отроче Иво Прокопиев. Той избра една от най-маргиналните медии, гравитиращи около създадената покрай групировката му „Капитал“ фабрика за фалшиви новини. Пред „Терминал 3“ розовобузият олигарх изрецитира абсолютно същите опорни точки като своя Бащица Костов. Как демокрацията е заплашена и държавата ще се срути, ако някой посмее да потърси отговорност на алчните приватизатори. За да е в пълен синхрон с Костов, Прокопиев обясни колко горд бил с приватизацията на „Каолин“. И няма как да не е горд, тъй като едва на 28-годишна възраст, малко след като за един ден от репортер е станал изпълнителен директор, Прокопиев успява да сложи ръка на нaй-гoлeмият пpoизвoдитeл нa индycтpиaлни минepaли в Югoизтoчнa Eвpoпa. Освен на Бащицата Костов и Кръстника на кръга „Агнешки главички“ Никола Николов, неприлично младият милионер дължи успеха и на батко си Александър, който от милиционер рязко е превърнат в ръководен кадър в „Каолин“, за да може след това да оглави и РМД-то, чрез което предприятието е прилапано. Самата сделка е

еманация на цялата приватизация на Костов.

Отклонени са интересите на чуждестранен инвеститор към предприятието, първоначалната оценка на „Каолин“ от 31 млн. лв. е занижена на 7,2 млн. лв., от които Прокопиев и компания плащат едва 10% кеш. Наглата врътка носи гордост на Прокопиев, а също и над 60 млн. евро, след като преди 4 години продаде „Каолин“ на истински чуждестранни инвеститори. Само че не сегашните собственици на „Каолин“ а хитреците, които са ощипали държавата при приватизирането на компанията, са под угрозата да им се потърси наказателна отговорност и да им се отнеме незаконно придобитото имущество. И това Прокопиев прекрасно разбира. Затова се маскира като борещ се за свободата на словото издател, прозападен бизнесмен, общественик и какво ли още не, само и само да избегне ролята на затворник, каквато, съдейки от сделките му, най-много му приляга.

 

Премиерът: Искаме виновните

да понесат отговорност

„Нашите приятели казват: Ама вие искате да атакувате приватизациониите сделки. Не, ние искаме да атакуваме този, който, първо, го е допуснал да бъдат така направени и да си понесат отговорността“. Така премиерът Бойко Борисов обясни инициативата, която правителството и оглавяваната от него партия ГЕРБ подеха за ревизия на приватизацията и премахване на давността за престъпленията при раздържавяването. На провелия се днес партиен конгрес Борисов припомни ситуацията в София, когато той е станал кмет, далаверите с общински активи и също така обърна внимание на интервюто на Костов. „И той казва: Да, но ние тогава заварихме фалиралите предприятия. И сега това не трябва да се прави, защото тогава фалиралото предприятие или е трябвало да го нарежат на скрап, или някой трябва да дойде и да го вземе евтино. Да де, ама ние искаме да се върнем и да видим коя партия на кой конгрес фалира предприятията. Кога на входа и на изхода на предприятията се слагаха едни и същи фирми да ги източват и да ги подготвят за фалит, за да може след това да се купят на безценица“. Борисов запита също защо всички ги плаши този разговор за приватизацията. „Ами още се говори и за Авиокомпания „Балкан“, и за „Софарма“, и какво ли не. Защо да не се изчисти този преход, защо да не се изкоментира?“, добави лидерът на ГЕРБ.

Check Also

Прокуратурата с нови подробности около скандала с унищожените дюни край Созопол

Окръжна прокуратура – Бургас повдигна обвинения на двама от тримата задържани за унищожаването на дюните …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.