Home / Фреш нюз / Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ ‘Св. Георги’ с кампания за животоспасяваща апаратура

Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ ‘Св. Георги’ с кампания за животоспасяваща апаратура

Очакването на дете е най-хубавото и съкровено преживяване. Щастливи мигове, смели планове и искрящи мечти. Животът придобива нови цветове, щрихи и необятности. Наближаващото раждане прави нетърпението непосилно – на кого ще прилича; каква ще е косата му; какъв цвят ще са очите му; кротко бебе ли ще бъде или ще плаче нощем?

Денят, носещ отговорите, е настъпил, но вече никой не се интересува от тях. Радостта е почернена от тонове страх, тревога и болка. Защото нещо с детето не е наред! Нещо в съвършеното му телце се е объркало и то се е родило различно. Колко страшно е това различно? Колко болка ще му причини? Колко точно ще пречи на нормалното му израстване? Поправимо ли е?

Това са въпросите на дневен ред, които ужасените родители на деца, родени с малформации, не спират да си задават в първите минути след раждането. Шокът е толкова огромен, че не би могъл да се сравни с нищо друго. Изгубване, чувство за вина, пропадане, страх, паника, безтегловност, безсилие са само част от чувствата, в които се давят родителите, докато се борят сами с преобърнатия си живот.

Но най-страшното усещане на родителите е това, че са сами.

После се срещат с проф. Пенка Стефанова и нейния екип в Клиниката по Детска хирургия към Университетска болница „Свети Георги“ в гр. Пловдив, и тогава страхът отстъпва място на доверието, болката – на надеждата, ужасът – на любовта. Родителите и родените им с различия деца изведнъж попадат в място, което лекува всичко – не само проблемите, но и душите им.

Успехът на едно лечение зависи изключително много от високия професионализъм, който присъства в изобилие в тази клиника. Но това, което наистина гарантира добрия резултат е любовта. Проф. Стефанова говори с такава обич за своите настоящи и бивши пациенти, че човек дори и без да ги познава ги обиква също.

А те са хиляди.

Годишно в Клиниката по Детска хирургия се лекуват и оперират до 3 400 деца, 30% от тях с вродени аномалии. Ано-ректалните аномалии, аномалии на белия дроб, аномалии на гастроинтестиналния тракт, различни тумори са сред най-честите случаи, с които се борят хирурзите в клиниката.

Друга голяма част от пациентите са с изключително тежки травми, получени при различни инциденти. Проф. Стефанова и екипът ѝ прилагат изключително съвременни техники и методи, които са приложими само в няколко болници в света. Повечето от извършените операции са толкова сложни и тежки, че се проследяват в цялата световна медицинска общност.

Най-малките пациенти са буквално на часове. Съвместната работа с акушер-гинеколози, микропедиатри, педиатри, генетици дава достатъчно информация за аномалиите още преди раждането на детето и за това дали оперативното лечение е приложимо.

„Това е висшият пилотаж в хирургията и клиниката, в която се правят невъзможни неща . Няма по-голямо щастие за лекарите да видим щастливите детски очи и тези на родителите им“, споделя проф. Стефанова.

Да връща радостта в очите на пациентите си, това здравно заведение прави съвсем не отскоро.

Университетска болница „Свети Георги“ в Пловдив има вековна традиция. Тя е приемник на разкритата веднага след Освобождението през 1879 г. болница на червено-кръстната организация „Св. Пантелеймон“ – първото крупно болнично заведение в южно-българския регион.

Клиниката по Детска хирургия е първото в България специализирано детско хирургическо отделение, създадено през 1952 г., където се извършва планово и спешно хирургическо лечение на деца от 0 до 18 г., както и прием в условията на непрекъсната спешност. Към клиниката е създадено Интензивно отделение, където работят високо специализирани детски анестезиолози, осигуряващи 24-часова реанимационна и интензивна помощ на хирургично болните деца.

Включването на Клиниката по Детска хирургия в кампанията „Избери да помогнеш“ на Райфайзенбанк е с цел закупуване на апаратура за миниинвазивна хирургия при новородени, като децата не само се ще се оперират в клиниката, но и ще се проследяват в годините, а родителите ще имат 24-часова възможност за осъществяване на професионални консултации с персонала.

„Спокойствието на родителите е изключително важно за успешното адаптиране на децата. Любящото семейство, подкрепящото общество, доверието в лекарите и силната вяра са гаранция за впечатляващи резултати.
Искам да благодаря на българския народ, защото той е изключително добродетелен. Българинът никога няма да остави детето си в беда и прави всичко по силите си за добруването му. А доброто е заразно. То винаги се връща!“ – убедена е проф. Стефанова.

В навечерието на празниците, Клиниката по Детска хирургия посреща поредните доброволци, дошли да окажат подкрепа на малките пациенти и техните родители. Музикотерапия, артистични дейности, театър и творчески работилници са само част от дейностите, в които се включват настоящи и бивши пациенти.

Да си щастлив, че се намираш в болница?! Да, ако в нея непрекъснато се случват чудеса. А най-голямо от тях е любовта.

УМБАЛ Св. Георги ЕАД

IBAN: BG59UNCR75271054808124

BIC: UNCRBGSF

При банка: Уникредит Булбанк

Основание за плащане: Избери, за да помогнеш;

DMS ANOMALII на кратък номер 17 777 за всички оператори

Check Also

Кметът на Пловдив няма да разфасова прасета, направил социален експеримент

Кметът на Пловдив Иван Тотев се отказа от поканата към съгражданите си да хапнат пържоли …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *