Home / Фреш нюз / Иран отклонил държавния ни самолет заради сгрешен код на полета

Иран отклонил държавния ни самолет заради сгрешен код на полета

Неиздаването на разрешение за преминаване на самолета на българския министър-председател през въздушното пространство на Иран не е вярно, заяви говорителят на иранското външно министерство Бахрам Гасеми, цитиран от Нова телевизия.

Той е коментирал темата след въпрос на официалната иранската информационна агенция Ирна.

Разрешителното е било издадено след официално искане на посолството на България в Техеран, се казва в коментара, разпространен от посолството на Иран в София.

„Това, което се случи, бе погрешно обявяване на полетната информация от страна на пилота на самолета към кулата в Иран, като по този начин самолетът не беше идентифициран”, заяви Бахрам Гасеми.

От иранското външно министерство коментират още, че причината за „разминаването в полетните данни и кода на разрешението може да бъде в извършените промени в последния момент от страна на пилота”.

Иран разреши, а после отказа прелитане на правителствения ни самолет и се наложи той да прелети по алтернативен маршрут на път за Саудитска Арабия.

„Категорично въздушното пространство на Иран винаги е отворено за самолети на приятелски държави като България, която има много добри отношения с Иран”, завършва съобщението.

Check Also

Конкурсът за нова визия на пл. Света Неделя тръгва за втори път

Конкурсът за столичния пл.“Св. Неделя“ ще бъде обявен отново, процедурата за нова визия на площада …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *