Home / Фреш нюз / Иран отклонил държавния ни самолет заради сгрешен код на полета

Иран отклонил държавния ни самолет заради сгрешен код на полета

Неиздаването на разрешение за преминаване на самолета на българския министър-председател през въздушното пространство на Иран не е вярно, заяви говорителят на иранското външно министерство Бахрам Гасеми, цитиран от Нова телевизия.

Той е коментирал темата след въпрос на официалната иранската информационна агенция Ирна.

Разрешителното е било издадено след официално искане на посолството на България в Техеран, се казва в коментара, разпространен от посолството на Иран в София.

„Това, което се случи, бе погрешно обявяване на полетната информация от страна на пилота на самолета към кулата в Иран, като по този начин самолетът не беше идентифициран”, заяви Бахрам Гасеми.

От иранското външно министерство коментират още, че причината за „разминаването в полетните данни и кода на разрешението може да бъде в извършените промени в последния момент от страна на пилота”.

Иран разреши, а после отказа прелитане на правителствения ни самолет и се наложи той да прелети по алтернативен маршрут на път за Саудитска Арабия.

„Категорично въздушното пространство на Иран винаги е отворено за самолети на приятелски държави като България, която има много добри отношения с Иран”, завършва съобщението.

Check Also

За или против Парижкото споразумение, което съдържа план за действие за ограничаване на глобалното затопляне далеч под 2°C ?

Целта на поредицата „За или Против решенията на ЕП“ е да запознае читателите с важните …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.