Home / Uncategorized / Илон Мъск се оттегля от председателския пост в Tesla

Илон Мъск се оттегля от председателския пост в Tesla

Илон Мъск ще се оттегли от поста председател на Съвета на директорите в Tesla и ще плати глоба, предвижда споразумение, което той сключи с Комисията за ценни книжа и фондови борси на САЩ след съобщението му в Туитър, че обмисля извеждането на компанията от фондовата борса при цена на акциите ѝ от 420 долара и че финансирането за тази операция е осигурено.

Споразумението следва решението на комисията да съди Мъск за предполагаеми измами с цените с искане той да бъде отстранен от поста главен изпълнителен директор. Комисията смята, че със съобщението си в Туитър Мъск е извършил борсова манипулация, в резултат на която акциите на компанията поскъпнаха с 6%.

Съгласно договореното, Мъск ще остане главен изпълнителен директор на Tesla, но ще се оттегли от поста председател на Съвета на директорите до 45 дни за три години. Той и Tesla ще платят $20 милиона глоба.

В компанията ще бъдат назначени двама независими директори, които да осъществяват вътрешен контрол.

През август Мъск обяви, че възнамерява да изкупи всички акции на „Тесла“ от борсата, да свали от финансовия пазар, тъй като вече преговарял със суверенния фонд на Саудитска Арабия (PIF) да влезе в компанията. Седмица по-късно обаче заяви, че дружеството ще остане публично. Така се стигна до заплахата предприемачът да бъде отстранен от прякото ръководство на компанията си, а в петък акциите на „Тесла“ на Нюйорсктата борса паднаха с 12 на сто.

Check Also

КЗК глоби МЕТРО с близо 15 млн. след жалба на Лидл

Близо 15 милиона лева санкция наложи на МЕТРО Комисията за защита на конкуренцията. Веригата магазини …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.