Home / Фреш нюз / Изненада: Тоалетната в Св. Седмочисленици била паметник на културата (снимки)

Изненада: Тоалетната в Св. Седмочисленици била паметник на културата (снимки)

Не две, както предвижда проектът на архитектурно студио А.Д.А., а една тоалетна ще има в градинката Св. Седмочисленици. Причината: старата неработеща тоалетна в градината се оказа паметник на културата и от НИНКН не дават разрешение тя да бъде заменена с нова. 

Парадоксът е, че трябва да бъде ремонтирана заради статута си като част от градината – паметник на парковото изкуство, но не може да бъде пусната в експлоатация, защото не отговаря на съвременните изисквания за достъп на инвалиди.

Единственият вариант е хората с увреждания да бъдат спускани и качвани с асансьор до тоалетните, който обаче няма как да се постави около кривите стълби, а и ще бъде намеса в тоалетната-паметник. 

Националният институт за недвижимо културно наследство не дава разрешение две модерни самопочистващи се тоалетни, внос от Италия, да бъдат поставени в градината откъм ул. „Шишман“. След преговори с НИНКН остава вариантът да има само 1 нова тоалетна до старата откъм „6-ти септември“, обясни за OFFNews арх. Методиева, проектант в студио А.Д.А. 

Нови италиански тоалетни ще има още две в градинката на Кристал, две в градината между СУ и парламента до Художествената академия и една до сградата на БАН, каза още арх. Методиева. 

Столична община ще отпусне пари на районното кметство на община Средец, за да ремонтира неработещата тоалетна – паметник, научи още OFFNews. Колко точно пари ще глътне възстановяването ѝ, засега не е ясно. 

Цената на една нова самопочистваща се тоалетна е 80 000 лева. 

Check Also

За или против Парижкото споразумение, което съдържа план за действие за ограничаване на глобалното затопляне далеч под 2°C ?

Целта на поредицата „За или Против решенията на ЕП“ е да запознае читателите с важните …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.