Home / Спектър / Здравният министър помоли патриарха да подкрепи донорството на органи

Здравният министър помоли патриарха да подкрепи донорството на органи

На среща днес в Софийската св. митрополия министърът на здравеопазването Кирил Ананиев отправи молба към патриарх Неофит Българската православна църква „да насърчи и подкрепи донорството на органи при настъпила мозъчна смърт, за да могат хората, които чакат за трансплантация, да получат шанс да живеят“.

В момента в листата на чакащите за трансплантация български граждани са 1137 души, като най-голям е броят на чакащите за трансплантация на бъбрек – 1024.

На срещата здравният министър Ананиев е заявил, че „трябва да се работи за преодоляване на предубежденията и преосмисляне на донорството като начин да се помогне на ближния.“ Затова министерството на здравеопазването търси подкрепата и на Българската православна църква, която да призове миряните да бъдат съпричастни с чакащите за трансплантация и техните семейства.

В прессъобщението на здравното ведомство се посочва, че патриарх Неофит е запознал министъра с позицията на Св. Синод на БПЦ-БП по отношение на трансплантацията на органи и донорството, но не се уточнява каква точно е позицията.

Кирил Ананиев е поел ангажимент и писмено да отправи молбата си до Св. Синод, която ще бъде разгледана по време на предстоящата зимна сесия.

Check Also

Над половината психиатрии у нас са в критично състояние

Половината от психиатричните болници са в критично състояние. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев след …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.