Home / Спектър / Захариева за Нинова и пакта за мигрантите: Повтаря кампанията срещу Истанбулската конвенция

Захариева за Нинова и пакта за мигрантите: Повтаря кампанията срещу Истанбулската конвенция

За пореден път от БСП се опитват да отклоняват вниманието на обществото от собствените си проблеми и да всяват неоснователни страхове у хората.

Така вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева коментира изказването на лидера на БСП Корнелия Нинова, че България ще се присъедини към Глобалния пакт за безопасна, организирана и законна миграция на ООН. Според Нинова това щяло да принуди страната ни да приема бежанци без документи, на които ще се издават паспорти.

Захариева и още двама министри – на вътрешните работи Младен Маринов и на социалната политика Бисер Петков, дадоха извънреден брифинг в парламента, за да опровергаят твърденията на левицата. Тримата обясниха, че нито е взето решение за присъединяване към пакта, нито това ще узакони незаконна миграция.

„Така че нека да спят спокойно колегите от БСП. Не сме взели решение, ще имат възможност да участват в дебата“, каза Захариева.

Външният министър подчерта, че всъщност целта на пакта е да се спре незаконната миграция и призна, че действията на БСП напомнят на кампанията, с която беше спряна Истанбулската конвенция.

„Абсурдно е хвърлянето на тема в обществото с абсолютно подвеждаща информация, която да предотврати нормалния и истински дебат, който ще се проведе на комисии в парламента“, каза тя.

По думите ѝ България няма да се откаже от позицията си за мигрантите – спиране на незаконна миграция, спазване на външните граници, възможност всяка държава в ЕС да решава дали и колко мигранти да приема, незаконните мигранти да бъдат връщани.

Министър Маринов пък добави, че по пакта се работи на експертно ниво. Той подчерта, че миграцията не е само незаконна. „Тя съществува и по отношение на трудова миграция, по отношение на български граждани, които работят в други страни. Това е много по-широк въпрос и не трябва да се спекулира със страховете на българските граждани“, добави министърът.

Check Also

БСП се събира да реши накъде след оставката на Валери Симеонов

Ръководството на ПГ на „БСП за България“ и Изпълнителното бюро на партията се събират на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *