Home / Водещи / Замъкът кич в Равадиново най-сетне запечатан

Замъкът кич в Равадиново най-сетне запечатан

Замъкът кич в Равадиново най-сетне запечатан | | 31.08.2018 00:00 | Уикенд | стр. 40;41 |

Георги Тумпалов в рицарски доспехи

Данъчните най-после са сложили катинар на аква-парк „Нептун“, който се простира на 50 хил. кв.м край замъка в Равадиново. Причината – на входа не издавали касови бележки, а цените са доста солени. Съоръжението, което претендира, че е „най-големият и безопасен детски Пратер в страната“, отвори врати това лято. То е собственост на Костадин Тумпалов, син на Георги Тумпалов, който пък стои зад кичозния дворец „Влюбен във вятъра“ до созополското село.

Мутренските строежи край Созопол на висаджията Георги Тумпалов крият доходи, не декларират приходите от билети

Далаверата с билетите на аквапарка е доказана с тайни клиенти, пратени на място от НАП след куп сигнали на недоволни посетители. Аферата е направена съвсем левашки, понеже касовите апарати на аквапарка не подавали никаква информация към софтуера на данъчните. Разбира се, това не е минало незабелязано и резултатът е налице. Последвала проверка и съоръжението е затворено за неопределено време, макар че според запознати мярката идва много късно, чак в края на сезона.

А цените, които са прибирани, не са никак малки.

Предлагат се например пакетни цени

за двама възрастни и едно дете за 96,90 лв. С две деца билетът скача на 121 лв., а с три удря 142 лв. Комбиниран билет за замъка и парка е 38 лева на човек. При това в сумата не се включват храни, напитки и допълнителни услуги на територията на комплекса. За тях се плаща отделно.

Според наш източник на ден аквапаркът отчитал едва по около 40-50 продадени билета, въпреки че реално пускали над 1500 души. Така бюджетът е ощетяван поне с 20 000 лева всеки ден от неплатено ДДС, както и от приспадането на дължимия впоследствие 10% данък печалба.

Аквапарк „Нептун“ безспорно е скъпа инвестиция. В него са вложени не само собствени пари на Костадин Тумпалов, но и 10 млн. лв. кредит от Българо-американска кредитна банка.

Автор на съседния замък – типичен за стила мутро-барок, е бащата на младия бизнесмен – бившият борец и виден висаджия Георги Тумпалов. Самият той обясняваше преди време, че в далечната 1996 г. с една лопата разчертал сградата в „приказен“ стил директно на земята пред строителите – група циганета.

Георги Тумпалов доскоро бе разследван от Комисията по конфискациите. Точно преди десет години Кушлев запорира сметките му, а също и недостроения тогава замък . Срещу Тумпалов започна дело за рекет след оплакване на семейство от Свети Влас. Хората твърдят, че взели от бившия борец пари назаем, за да ремонтират заведението си, което имали в курорта. Той им дал 9 хиляди долара, те подписали запис на заповед за $ 25 000. Всичко това било придружено със заплахи и закани. След време страховитият бургаски лихвар Атанас Желев наистина им взел къщата в Свети Влас, защото

лихвите, които им се начислявали, били абсурдни

– по 1000 долара на ден. Семейството започва дело срещу Тумпалов.

Подгонен от Кушлев, със запорирани сметки, той решава да продаде замъка в Равадиново. Тогава се появява мераклия да го купи – самият Христо Стоичков. Готов е да даде 5 млн. лева. Сделката аха да завърши успешно, но се оказва, че дворецът

край Радинова е вече със запор. Дори запознати си припомнят, че Стоичков бил много ядосан, защото се подлъгал да купува имот със съмнителна история.

Бургаският окръжен съдия Пламен Синков в крайна сметка обаче оневинява Тумпалов. Запорът е свален, замъкът е довършен и ето днес вече има и аквапарк, дори се правят

далавери с билети.

Преди да се захване да материализира детската си мечта за замък , бизнесменът има бурна биография. Завършил е спортно училище, става шампион по класическа борба още като ученик. След това е за кратко милиционер в Созопол, но набива арестанти и го изхвърлят от МВР. Постъпва в току-що

създадената Първа частна милиция на покойния Георги Николов – Мечката в Бургас. След разстрела на Мечката Тумпалов става наместник на ВИС в Созопол. Официалният му бизнес в онези години е отглеждане на дребен рогат добитък и коне. Има и фирма за ремонт на автомобили, а също и туристическа компания. През 2005 г. сбъдва

мечтите си. Според градските легенди първите средства за него дошли от някакво мистериозно гърне с жълтици, което той бил изкопал някъде в Странджа. След това обаче се уплашил, че е сторил грях, защото над закопаното злато тегнело проклятие. Тумпалов решил да го вложи в нещо добро и така да се развали магията. Така започнал градежът на замъка. Това е версията в любимия му „приказен“ стил. Според запознати обаче тези мистификация за богатството на Тумпалов е съчинена, след като са запорирани сметките му покрай въпросното дело за рекет, в което той е подсъдим.

Въпросният замък „Влюбен във вятъра“ явно има и горещи почитатели, колкото и да е нелеп, дори преди време се класира на 4-то място в конкурс, организиран от някаква организация в Брюксел. Преди него бяха само дворецът „Пена“, сътворен от германски богаташ в живописния португалски град Синтра, испанският „Алказар“ и световноизвестният немски замък „Нойшванщайн“. Абсурдното в тази идиотска класация бе, че равадиновското архитектурно чудо беше изпреварило английския „Уиндзор“.

 

Check Also

МАЙНАТА ВИ на изборите, на преференциите, на законите, на престъпната ви власт!

От десетилетия изборите са превърнати в едно огромно престъпление, което само легитимира властта на мафията. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.