Home / Водещи / България спира Истанбулската конвенция за целия ЕС

България спира Истанбулската конвенция за целия ЕС

България спъна Истанбулската конвенция по пътя й да стане задължителна за целия Европейски съюз. Това призна от парламентарната трибуна външната министърка Екатерина Захариева в отговор на въпрос на депутата от БСП проф. Иво Христов.

 

Решението на Съвета по европейски въпроси в Министерството на правосъдието от 1 ноември, което гласи, че това е нашата рамкова позиция и ние не можем да се отклоним от нея, защото има решение на Конституционния съд, на което правителството трябва да се подчини.

 

„Няма как да одобрим включването на България в конвенцията, точно поради решението на КС. Можете да се гордеете – България ще бъди причина целият ЕС да не прилага конвенцията“, каза с назидателен тон към левицата Екатерина Захариева.

 

„Това не означава, че различни държави ,които вече са я ратифицирали, няма да я прилагат“, допълни министърката, но отново повтори, че ЕС няма как да я прилага, тъй като е ясно, че правилата изискват нито една държава да не изрази несъгласие, за да стане решението задължително за всички.

 standartnews.com

Check Also

КОЛКО ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА ИЗРОДИТЕ, КОИТО СА НИ НАПРАВИЛИ НАЙ-БЕДНИ И НАЙ-НЕЩАСТНИ В СВЕТА?

Българите се нареждаме на едно от първите места от 230 страни в света по поквареност, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *