Home / Uncategorized / Булгартабак Холдинг затваря цигарената си фабрика в Благоевград

Булгартабак Холдинг затваря цигарената си фабрика в Благоевград

Булгартабак Холдинг затваря предприятието си за производство на цигари в Благоевград, съобщава БНР.

Ръководството на дружеството е дало двудневен срок на работниците да подадат заявления за доброволно напускане, твърдят източници на медията.

В най-голямото предприятие на цигарения холдинг от 2000 човека към момента са останали едва 200. Те са били уведомени, че фабриката се закрива и за тях е по-добре да поискат работодателят да ги освободи по чл. 331 от Кодекса на труда, тоест да напуснат доброволно. При това положение съкратените ще получат между 4 и 5 брутни работни заплати, в зависимост от трудовия стаж, както и право да бъдат на борсата за четири месеца срещу минималното обезщетение. В противен случай ще бъдат пуснати в принудителен неплатен отпуск, а след това фабриката спира работа окончателно.

През последните три месеца дружеството е работило денонощно на максимални обороти, без спиране през почивните и празничните дни, за да се изпълни в срок последната поръчка към клиенти на Булгартабак.

Хората заявиха, че са крайно унизени и изтощени, дори споменаха за няколко смъртни случая. Затова никой няма да се противопостави на съкращенията, с които се закрива и най-голямото предприятие в холдинга. Въпреки това те са уведомили синдикалните централи за ситуацията, съобщава още БНР.

Check Also

Още две седмици за фирмите да започнат смяна на касовите апарати

Всяка регистрирана по ДДС фирма има 2 седмици, в които да започне смяната на софтуера …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.