Home / Фреш нюз / Академичната общност загуби забележителен учен: почина проф. Александър Федотов

Академичната общност загуби забележителен учен: почина проф. Александър Федотов

Академичната общност загуби забележителен български учен: внезапно почина проф. Александър Федотов – дългогодишен преподавател във Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет и директор на Центъра за източни езици и култури, съобщи Софийският университет.

Поклонението ще се състои на 2 ноември 2018 г. от 11.00 до 13.00 часа в Централното фоайе на Ректората.

Федотов е роден на 6 март 1956 г. в Новосибирск. През 1979 г. завършва Факултета по изтокознание на Санкт Петербургския университет, специалност „Монголистика“ и втора специалност „Тибетология“. През 1987 г. придобива научната степен „доктор” в Софийския университет по Източни литератури и култури, а през 1998 г. става доктор на науките по Източни литератури и култури. През 1981-1987 г. е асистент, през 1987-1990 – главен асистент, през 1990-1999 е доцент. От 1999 г. е професор по Източни литератури и култури (корейска, тибетска и монголска литература).

Проф. Федотов заема и редица ръководни длъжности: избран е за заместник-декан на Факултета по класически и нови филологии (1995-2001). От 1998 г. е директор на Центъра за източни езици и култури към Университета. Ръководител е на Катедра „Езици и култури на Източна Азия“ (2001-2006), заместник-ректор на Софийския университет (2001-2007).

От 2003 г. проф. Федотов е директор на Центъра по Кореистика в Алма матер, а от 2012 г. е директор на Института „Седжонг“ в София.

От 2002 г. е член на Съвета за висше образование на Република България.

За периода 2009-2012 г. е председател на Висшата атестационна комисия на Република България.

Областта на научните изследвания на проф. Федотов обхваща литературата и културата в областта на кореистиката, тибетологията и монголистиката; източни езици, религии, фолклор на народите от Централна Азия и Далечния Изток.

Той е създател на специалност „Кореистика“ в Софийския университет. Специализира и изнася лекции в Република Корея, Китай, Монголия, Индия, Тайланд, Унгария, Румъния, Австрия. Има научни публикации в повече от 25 държави.

Проф. Александър Федотов е член на Световните Асоциации по кореистика, монголистика, алтаистика и тибетология.

Автор е на над 40 книги, стотици статии и студии, има десетки преводи от старомонголски, старокорейски и тибетски език.

Екипът на OFFNews изказва съболезнования на близките, приятелите и колегите на проф. Федотов.

Check Also

Конкурсът за нова визия на пл. Света Неделя тръгва за втори път

Конкурсът за столичния пл.“Св. Неделя“ ще бъде обявен отново, процедурата за нова визия на площада …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *