Home / Фреш нюз / Администрацията спира да си обменя документи на хартия от 1 ноември

Администрацията спира да си обменя документи на хартия от 1 ноември

От 1 ноември 2018 г. българската администрация преустановява хартиения обмен на документи, съобщи правителственият пресцентър. Повече от 700 централни, областни и общински структури преминават към изцяло електронен документооборот помежду си.

Очаква се мярката да доведе до шесткратно увеличение на ефективността на административния обмен, а освен това годишно да бъдат спестени над 100 тона хартия, посочват от Министерския съвет.

Към края на октомври т.г. 719 са реалните участници в Системата за електронен обмен на съобщения (СЕОС), чрез която се осъществява електронният документооборот. Това е първата приложена на национално равнище всеобхватна мярка за премахване на хартиената администрация, както и една от основните за намаляване на административната тежест за гражданите, бизнеса и за самите администрации.

Електронният обмен на документи е сигурен и се извършва в контролирана среда, а документите са гарантирани с електронен подпис. Това позволява да бъде проследено точното време на изпращане, получаване и регистриране на документа. По този начин се повишава контролът върху институциите както от страна на потребителите, така и между самите администрации.

Check Also

Конкурсът за нова визия на пл. Света Неделя тръгва за втори път

Конкурсът за столичния пл.“Св. Неделя“ ще бъде обявен отново, процедурата за нова визия на площада …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *