Home / Фреш нюз / Администрацията спира да си обменя документи на хартия от 1 ноември

Администрацията спира да си обменя документи на хартия от 1 ноември

От 1 ноември 2018 г. българската администрация преустановява хартиения обмен на документи, съобщи правителственият пресцентър. Повече от 700 централни, областни и общински структури преминават към изцяло електронен документооборот помежду си.

Очаква се мярката да доведе до шесткратно увеличение на ефективността на административния обмен, а освен това годишно да бъдат спестени над 100 тона хартия, посочват от Министерския съвет.

Към края на октомври т.г. 719 са реалните участници в Системата за електронен обмен на съобщения (СЕОС), чрез която се осъществява електронният документооборот. Това е първата приложена на национално равнище всеобхватна мярка за премахване на хартиената администрация, както и една от основните за намаляване на административната тежест за гражданите, бизнеса и за самите администрации.

Електронният обмен на документи е сигурен и се извършва в контролирана среда, а документите са гарантирани с електронен подпис. Това позволява да бъде проследено точното време на изпращане, получаване и регистриране на документа. По този начин се повишава контролът върху институциите както от страна на потребителите, така и между самите администрации.

Check Also

За или против Парижкото споразумение, което съдържа план за действие за ограничаване на глобалното затопляне далеч под 2°C ?

Целта на поредицата „За или Против решенията на ЕП“ е да запознае читателите с важните …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.